woensdag 19 november 2014

Ka doet altijd mee aan ’t Heerlijk Voorleesavondje

't Heerlijk Voorleesavondje is uitermate geschikt voor een hoofdstukje Pinkeltje...

Voorlezen. Hoe laat het ook is, hoe moe we ook zijn: er wordt voorgelezen. Er zijn avonden dat ik er eigenlijk even geen zin in heb. Ik ben het zat, ik moet nog een klusje doen, mijn boenders zijn liederlijk vervelend, maar dan nog, nog lees ik voor. 

Wie denkt dat ik de enige ben die voorleest, heeft het mooi mis. De Man zit regelmatig in de grote stoel met gestrekte armen hopeloos verouderde verhalen van Pinkeltje te lezen. Waarom met gestrekte armen? Omdat de lettertjes zo verdomd klein zijn.
Voorlezen moet. Ze leren er zoveel van. Woordenschat, intonatie, de liefde voor lezen, kortom: geen gezeur, lezen met die hap. Vanavond, 19 november, roept het Vaders Voor Lezen-elftal (groot)vaders massaal op mee te doen aan ’t Heerlijk Voorleesavondje. Tijdens ’t Heerlijk Voorleesavondje lezen vaders hun kind minimaal 15 minuten voor. Deze avond wordt gehouden in het kader van de Vaderweek die plaats vindt van 17 tot en met 23 november. 

Het Vaders Voor Lezen-elftal bestaat uit Dennis van der Geest, Bram van der Vlugt, Job Cohen, Ronald Giphart, Leo Blokhuis, Beau Van Erven Dorens, Jeffrey Spalburg, Thomas Berge, Eric Corton, Ruben Nicolai en Bastiaan Ragas. 

Tijdens de Vaderweek staat voorlezen – vooral door (groot)vaders – centraal. Vaders lezen minder voor dan moeders, terwijl hun leesvoorbeeld groot effect heeft op het leesgedrag kinderen. 

De boekhandel geeft in de Vaderweek geheel in de sinterklaassfeer een cadeautje weg: het Schoenboekje. Dit cadeautje bevat een prachtig voorleesverhaal van Jacques Vriens waarmee niet alleen vaders maar óók hun kinderen worden verblijd. 
Daarnaast kunnen vaders een speciale online voorleescursus krijgen via bibliotheek.nl waarin vaders tips krijgen om van voorlezen een geweldige ervaring te maken.

Gelukkig leest De Man dus regelmatig voor en weet er telkens weer een feestje van te maken. Zelfs van de ouderwetse avonturen van dat kleine kereltje Pinkeltje. En dat is sport. Topsport!