zondag 26 oktober 2014

Ka slacht een pompoen

Hulde voor de pompoenscarver!

Herfst! Heerlijk. Ik ben geboren in de herfst en heb het gevoel dat ik meer met de herfst heb dan met de andere seizoenen. Nergens op gebaseerd, gewoon een gevoel. Hoewel ik intens geniet van de eindeloze zomeravonden en vooral dat je dan s avonds nog van alles kunt doen, vind ik de opmaat naar de winter ook leuk. Om zes uur is het donker. Huishoudelijke klussen kun je dan slecht zien, pure overmacht, jammer dan. In de zomer pak ik diezelfde huishoudelijke klussen nog wel na zessen op.

De kleuren van de herfst vind ik mooi. Het eten ook. Slome stoofschotels. Wild met cranberrycompote. Je eet het niet in de zomer he? Nog zo'n mooie: pompoen. Heerlijk. Pompoensoep. Dit jaar nam ik me voor om zelf pompoensoep te maken. Tijdens de rit naar de boerderij van Hans uit Haarzuilens, zagen we bij een andere boer een kist vol pompoenen. De prijzen waren van het krijtbord geregend door de snoeiharde regen, dus ik gooide een handje kleingeld in het potje naast de pompoenen.

Een week stonden de oranje vruchten op mijn aanrecht. We moesten even aan elkaar wennen, zeg maar. Toen kwam de dag dat ik ze moest slachten voor de soep. Wat een klus! Wat zijn die vruchten hard zeg! Het is me gelukt. Maar vraag niet hoe.

Lees dat zelf maar: http://www.damespraatjes.nl/2014/ka-slacht-een-pompoen